LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Intézkedések, változások a COVID-19 veszélyhelyzet miatt, 2020.03.15.

 

 

  1. A szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül.

 

  1. A veszélyhelyzet időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

 

 

  1. A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet szerinti igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

 

  1. A kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell beszerezniük újabb szakorvosi javaslatot ahhoz, hogy háziorvosuk felírhassa az adott gyógyszert. Ezt kérjük kommunikálni a betegek felé. Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel a vészhelyzet megszűnését követő 90. napig ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat.

 

 

  1. A veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Azaz telefonon lehet konzultálni, a receptet meg fellőni a felhőbe az EESZT-n keresztül.

 

Tervezett egészségügyi ellátás csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor.