A szűrésekről

Az egészségmegőrzés döntő eleme a prevenció. Emellett kiemelkedően fontos a betegségek korai felismerése, korai stádiumban történő gyógyítása, amelyek a gyógyulási esélyeket lényegesen javítják. Így van ez a rosszindulatú daganatoknál is: döntő a korai (első stádiumban való) felismerés, és a gyógykezelés. A korai felismeréssel lényegesen javítható a teljes gyógyulás, illetve a minél hosszabban tartó túlélés esélye. A korai felismerés egyik eszköze a különböző szűrővizsgálat, melyeket elsősorban a leggyakoribb daganatféleségeknél alkalmazunk, úgymint:

1. Tüdőszűrés: a tüdőszűrés jelenleg nem kötelező, csak ajánlott, a növekvő tendenciát mutató tüdőrák, illetve a krónikus tüdő betegségek miatt. Mindkét betegség gyógyulási esélye lényegesen javítható a korai felismeréssel.

 

2. Emlő szűrővizsgálat: 40 éves kor felett a nőknél, az önvizsgálat mellett nagyon fontos évente komplex emlőszűrést elvégeztetni. Ez tapintás, ultrahang, illetve mammográfiás vizsgálatból áll, szükség esetén célzott cytológiai mintavételből. Az emlő rosszindulatú daganatainál szintén döntő a korai felismerés, gyógykezelés, mellyel nagyon jók a teljes gyógyulás esélyei.


3. Kolorektális-szűrés: az utóbbi évtizedekben a növekvő vastagbél, végbél rosszindulatú daganatok e szűrésforma jelentőségét is megnövelte. Megváltozott széklet habitus, illetve véres széklet esetén, mindig ki kell zárni a rosszindulatú daganatot, egyébként 50 éves kor felett két évente ajánlott a háziorvosnál jelentkezni ez irányú szűrés céljából.


4. Prosztatarák-szűrés: férfiaknál az egyik leggyakoribb időskori rosszindulatú daganatforma, mely szintén korai felismerése esetén jó eséllyel gyógyítható. 50 év felett évente ajánlott, háziorvosnál, illetve urológusnál a szűrés elvégzése.


5. Méhnyakrák-szűrés: a méhnyakrák klasszikus példája annak, hogy időben felismerve és kezelve teljesen gyógyítható, ezért évente ajánlott a nőknek a szűrésen való megjelenés. Szülés utáni szűrés rendszeresen javasolt.